Faceți căutări pe acest blog

joi, 23 septembrie 2010

PROIECT DE DEZVOLTARE REGIONALA

PROIECT PILOT DE DEZVOLTARE MICROREGIONALA




Situatia sociala si economica a majoritatii regiunilor din Romania cunoaste disfunctionalitati majore si este caracterizata de lipsa unei coerente si a unui plan riguros care sa stimuleze dezvoltarea comunitatii. In esenta, problemele care determina situatia de facto existenta , sunt :
a. Statul nu are programe strategice coerente pentru dezvoltarea unei regiuni. Politicile existente sunt, daca exista, pur declarative si elaborate fara metodologii clare si fara instrumentele necesare implementarii lor.
b. Sistemul bancar nu participa efectiv la finantarea micilor activitati de productie si a microfermelor din mediul rural. Bancile sunt orientate catre proiectele de mare anvergura, se axeaza pe finantarea nevoilor curente ale statului – care absoarbe practice, tot ce bancile au disponibil, determinandu-le astfel sa nu fie interesate de cofinantari pentru proiecte mici.
c. Situatia demografica tinde sa devina critica: in localitatile din mediul rural, tinerii nu au nicio sansa sa-si intemeieze propria microferma sau un mic atelier de productie. In consecinta, sunt obligati sa se indrepte spre marile orase sau spre munca in alte tari europene.
d. Criza economica actuala, corelata cu politici neinspirate pentru situatiile de criza, face ca statul sa nu-si poata permite sustinerea unor astfel de proiecte in viitorul apropiat, proiecte ce ar asigura crearea unor conditii minime pentru o dezvoltare fireasca a mediului rural.
In concluzie, consideram ca un proiect pilot in acest sens, ar trebui sa acopere urmatoarele directii :



I. INFIINTAREA UNUI CENTRU REGIONAL DE COORDONARE A PROIECTULUI PILOT
Se constituie un birou central executiv care coordoneaza implementarea proiectului si monitorizeaza segmentele distincte ale proiectului si actioneaza direct pentru corelarea executiei corecte a diferitelor paliere de lucru.. Poate fi o organizatie non-profit sau o firma de consultanta care va contracta executia proiectului.

II. CONSTITUIREA UNUI FOND DE GARANTARE A CREDITULUI FINANCIAR PENTRU MICA PRODUCTIE EXCLUSIV PENTRU DIRECTIILE DE ACTIUNE ALE ACESTUI PROIECT

Niciun proiect de dezvoltare a unei regiuni nu poate fi implementat daca nu se asigura finantarea in conditii simplificate si flexibile a diferitelor activitat cuprinse in proiect. .In Romania exista un sistem bancar performant, modern si profesionist. Orice banca isi urmareste propriul profit si interesul financiar si strategic pe o anumita piata. Ceea ce lipseste in acest moment pentru ca o banca sa fie interesata de un astfel de proiect este garantia implementarii lui. Statul roman nu ofera nici cea mai mica garantie ca isi poate duce la capat, conform unui graphic, un proiect strategic. Renumele si imaginea Universitatii Ben Gurion pot ajuta la depasirea acestui impas.
Variante de lucru:
a. Organizarea de catre Universitatea B.Gurion a unei licitatii pentru ca una din bancile din Romania sa asigure finantarea proiectului
b. Delegarea directa de catre Universitate a unei banci din Israel sau a uneia agreate pentru a finanta proiectul
De mentionat faptul ca proiectul nu trebuie sa absoarba bani ci trebuie sa aiba support financiar pentru implementare sis a ofere bancii certitudinea derularii unei afaceri profitabile (platile se vor efectua doar prin banca agreata, toate investitiile locale vor fi analizate si se vor incadra in proiecte bancare normale, de investitii).


III. CONSTITUIREA UNUI CENTRU DE CONSULTANTA GRATUITA PENTRU TOTI CEI CARE APLICA PENTRU UNUL DINTRE MICILE PROIECTE DE INVESTITII CARE INDEPLINESC CONDITIILE CERUTE DE PROIECTUL PILOT .
Principalul centru de coordonare a proiectului Ben Gurion va constitui in 4-5 orase mici din regiunea de implementare a proiectului, birouri de consultanta gratuita care vor asigura consultanta concreta, tehnica, pentru micile afaceri din sate, care vor fi finantate si implementate in conditiile proiectului pilot.

IV. STABILIREA UNUI PROGRAM CONCRET DE MASURI CARE SA ASIGURE MOTIVAREA PREZENTEI SPECIALISTILOR IN MEDIUL RURAL

Stimularea specialistilor (absolventi de universitate) sa-si deschida mici birouri de consultanta tehnica (ex. Agronomi , medici veterinari, specialisti IT)prin acordarea unor credite pentru instalare in mediul rural, cu dobanzi subventionate de biroul central constituit si acordarea unor facilitate si contracte ferme, care sa ii motiveze in deschiderea unor birouri in zonele de care biroul central este interesat.
Cel putin in fiecare centru in care vor exista birourile de consultanta se vor coordona - in localitatile/satele arondate – proiecte de motivare a specialistilor sa infiinteze in fiecare sat un birou de lucru (ex. Agronomie, fitosanitare, medici veterinari etc.).
Este absolut necesar ca in zonele rurale sa fie stimulata relocarea specialistilor din domeniile de interes. Pentru aceasta, trebuie gasite elemente motivationale, asigurarea prin contracte ferme a serviciilor lor prin intervenia directa a biroului central de coordonare.

V. ORGANIZAREA UNUI SISTEM DE ACHIZITII SI PRESORTARE, AMBALARE SI DESFACERE A PRODUCTIEI REALIZATE DE MICII FERMIERI
Organizarea centrelor de achizitii de produse agricole din productia locala, presortare si ambalare si organizarea unei activitati centralizate de contractare a desfacerii acestor produse.
Biroul central de coordonare a proiectului Ben Gurion va elabora un plan pentru infiintarea unor centre zonale pentru achizitia productiei micilor fermieri. Aceste centre vor fi organizate pe criterii de business, vor asigura finantarea productiei si a culturilor si vor contracta productia obtinuta. De asemenea, vor elabora un plan si vor derula activitati de contractare a acestei productii cu distribuitori si en-gros-isti, vor stimula crearea de relatii contractuale cu agenti de pe piata externa.
VI. ELABORAREA UNUI PLAN AL PROIECTULUI CARE SA ASIGURE COMPATIBILITATEA DIRECTIILOR PE CARE ACTIONEAZA PROIECTUL PILOT CU DIRECTIILE DE ACTIUNE ALE FONDURILOR NERAMBURSABILE U.E

Corelarea fondurilor nerambursabile acordate de Uniunea Europeana cu principalele directii de actiune ale proiectului pilot si suplinirea de catre biroul central a disfunctionalitatilor existente in accesarea acestor fonduri .Ca membru al Uniunii Europene, Romania beneficiaza de fonduri structurale nerambursabile. Problema accesarii acestor fonduri pentru micii fermieri si intreprinzatori din zonele rurale este aceea a lipsei de servicii care vor fi realizate prin acest proiect-pilot. Astfel, , o mare parte dintre fondurile necesare implementarii proiectului-pilot vor putea fi asigurate din fondurile europene. Este deci necesar ca biroul central de coordonare a proiectului sa coreleze masurile de implementare cu cele eligibile pentru finantarea nerambursabila si sa suplineasca zonele care nu sunt acoperite de acestea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu